En konstutställning dedikerad till det ikoniska filformatet GIF

18 november–2 december Västermalmsgallerian, nedre plan

Art.gif är en världsunik digital konstutställning, där 12 unga konstnärer frän hela världen har samlats för att hänga upp varsitt unikt GIF-konstverk på Västermalmsgallerians väggar. En utställning som visar upp en helt ny konstform, skapad med ett av våra äldsta filformat. Graphic Interchange Format. GIFen skapades när sega modem satte käppar i hjulen för vårt surfande. Och trots att sega modem är ett minne blott så har GIFen levt kvar. Idag är den lilla 8-bitars animationen hetare än någonsin. Speciellt het är den inom konsten, där en ny konstnärlig uttrycksform har växt fram med GIFen. Och det är det som är så intressant. För hur hänger man upp en GIF på väggen? Kan man äga en GIF likt hur man äger en målning? Alla verk som ställs ut är till salu. Den som budar hem ett av konstverken blir ägare till en minnessticka som innehåller det enda existerande exemplaret av konstverket. Välkommen till en konstutställning dedikerad till filformatet GIF!

GIF – Den eviga rörelsen

Långt innan OMG, WTF och TBH fanns GIF. Och få trodde väl att det lilla filmsnuttformatet skulle överleva dagens sofistikerade gränssnitt. Istället har den visat sig vara ett av den datoriserade konstens viktigaste instrument.

1987 släpper Michael Jackson skivan ”Bad” och CompuServe lanserar GIF:en. En liten 8-bitars animering som aldrig slutar. Perfekt för flammande eldar, dansande bananer eller vajande flaggor och annat som kunde pigga upp en hemsida på 90-talet. Den gick från att vara fräsch till sunkig på tio år, och sen till klassisk idag. Men den har aldrig försvunnit.

Samtidigt har konstens värld utvidgats. Den har gått från Paris till New York, till att idag vara överallt. Det finns inget centrum längre. Konst görs och möts över hela jordklotet. De tydligaste exemplen på det finns i den datorgenererade konsten.

Och kanske tydligast bland GIF-konstnärerna. Med datorn som medium så blir också utställningsplatsen ny. Den flyttar från museerna och gallerierna till din ficka. Och då blir konsten en del av din vardag. Och alla kan välja och välja bort vilket flöde de vill ha. Du är musichef och chefs-curator i ett!

Även om vardagsgiffar fortfarande drar åt det komiska (en dansande banan är ju kul), så går den repetitiva rörelsen också att använda på fler sätt: Tygstycken som vajar för evigt i vinden. Den nakna kvinnan med sin solfjäder i den klassiska målningen. De rosa snabbnudlarna. Psykadeliska blickar som leder in i varandra.

På många sätt är giffen en perfekt bild av samtiden. En samtid som är i konstant virtuell och visuell rörelse. Men där rörelsen hindrar oss från att sluta titta och börja se. För efter ett tag slutar tygstyckena att vara material, kvinnan med solfjädern retuscherar sig själv, de rosa nudlarna är sjukt onaturliga och blickarna leder ingenstans. Och det är kanske det som är giffens hemlighet? En evig rörelse som aldrig leder någonstans.

Samtidigt är vårt eget rörelsemönster ungefär som det alltid varit. Vi åker till jobbet, går och äter lunch, tar en promenad, åker hemåt, handlar mat, går ut. Det tycks aldrig ta slut. Så kanske är livet en enda GIF?

Inte illa för en 28-åring ingen trodde på.

Anders Karnell
Konstredaktör Nöjesguiden